Revoir goes Tropical

Vacatures

Team

Revoir goes Tropical

Voor een Revoir opdrachtgever is onze Robert onlangs vertrokken naar het zwaar gehavende Sint Maarten, waar de vraag naar oogzorg torenhoog is.
“Een unieke ervaring die ik mag opdoen op een fantastische tropische werkplek. Spannend, maar ontzettend veel zin in!”

Lees hieronder de blog van Robert waarin hij verteld over Sint Maarten en hoe de oogzorg daar is ingericht. 

 

Blog Robert

De kop is eraf en de eerste start is gemaakt 😄.
Het eiland is fantastisch en het zonnetje glimlacht elke dag op Sint Maarten.
De mensen zijn ontzettend vriendelijk, beleefd en behulpzaam.
Nergens zijn er stoplichten te bekennen of verkeersregelaars die op scherp staan. Alles regelt zich vanzelf zonder ergernis, bemoeienis of frustratie. Iedereen neemt de tijd voor elkaar en dat is iets moois.

Na een positief gesprek tussen het Sint Maarten Medical Centre (SMMC), dr. Holiday Felix (medisch directeur), de oogartsen en de recruiter van het SMMC is het voor elke partij duidelijk geworden wat het beroepscompetentieprofiel is van een optometrist vs. ophthalmologist  en TOA.
Vorige week hebben de TOA’s een start gemaakt in de refractie-cursus.
Hartstikke gaaf om met mensen samen te werken die passie hebben voor het vak en graag willen leren. Tevens heeft dr. Pawiroredjo de eerste staaroperaties succesvol uitgevoerd op de gloednieuwe OK-afdeling. Link

Terugkijkend op de afgelopen weken ben ik (weer) bewust geworden hoe goed en toegankelijk de zorg in Nederland is.
Waar je in een land kunt leven waarbij iedereen die ziek is en gebruik moet maken van de zorg dat ook kan. Dat m​en wordt verzorgd in hetzelfde ziekenhuis en geopereerd wordt door dezelfde dokter.  Het verschil voor iemand die nooit gebruikt maakt van de zorg en voor iemand die gebruik maakt van de zorg maximaal EUR385.- is, waarbij je gelukkig niet leeft in een omgeving, als je pech hebt als je ziek wordt, dat je je huis moet verkopen of een forse lening moet aangaan. Goede toegankelijke zorg is niet vanzelfsprekend en moeten we koesteren!

Enige tijd geleden is dr. Pallas (oogarts) overleden op het Franse gedeelte.
De patiënten die ons bezoeken zijn zielsblij dat er weer een oogheelkundige afdeling is, alleen dan nu op het Nederlandse gedeelte.
Je ziet duidelijk dat er een grote rol is weggelegd voor de optometrist. Slechtziendheid en blindheid had makkelijk voorkomen kunnen worden als wij de patiënten eerder hadden gezien. Eindstadium primair glaucoom, mild-moderated proliferatieve diabetische retinopathie of eindstadium keratoconus of pterygium komen we veelvuldig tegen in de praktijk.

Een gedeelte voor een bril wordt vergoed met een brilrecept van de oogarts, maar blijft voor een bepaalde groep nog steeds onbetaalbaar.
Een enkelvoudig bril op Sint Maarten kost al vele honderden dollars.
Voor diegene die verzekerd is bij de Caribische zorgverzekeraar (ENNIA) is alleen de oogzorg toegankelijk. Deze nieuwe vorm van oogzorg kan je vergelijken met de Nederlandse oogzorg in de 2e lijn. Alleen academische complexe oogzorg (3e lijn) wordt uitbesteed aan Curaçao of Colombia zoals vitrectomie, baerveldt shunt, ablatio (plombe/cerclage), pathologieën in de orbita etc. en wordt dan vervolgens overgevlogen.

Deze basis-zorgpremie is ca. USD180,- (EUR158,-)  per maand per inwoner.  Nu lijkt dat voor iemand met een modaal inkomen nog te betalen, maar je moet je kunnen voorstellen dat dit een gigantisch bedrag is voor een gemiddelde inwoner van Sint Maarten, Sint-Eustasius of Saba.
Alles is hier schrijnend duur, omdat bijna alles wordt geïmporteerd. Sint Maarten kan dit door slechte landbouw niet zelf produceren. In de afgelopen 3 weken heb ik al een slordige 400 euro mogen uitgeven voor de dagelijkse boodschappen en dan nog is de koelkast nog niet vol.

Maar tot op heden is het deze unieke ervaring waard!

Met vriendelijke groet uit het zonnige Sint Maarten,

Robert